A Kísérleti Üzem és Tangazdaság története

A Kísérleti Üzem és Tangazdaság története és jelenlegi működése
 
A Kertészettudományi Kar jelenlegi Kísérleti Üzem és Tangazdaságának kialakulásához vezető több mint egy évszázados út 1853-ban kezdődött. Ebben az évben Dr. Entz Ferenc megalapította a jelenlegi intézmény jogelődjét, amely 1859-ig az alapító tulajdonában maradt. 1859-ben a Gellérthegyen az Országos Magyar Gazdasági Egyesület mintaszőlőt és -pincészetet, a hegy alatt pedig, a Lágymányoson, egy kertész- és vincellérképzőt létesített. A századfordulón és azt követően a tanintézet többszöri átszervezésen esett át, de a tanüzem, tankert fejlődése a budai területen egészen a II. Világháborúig töretlen volt.
 
A Világháborút követően ismételten megindult az intézmény fejlődése, újra indult a kertészképzés és a tangazdaság megszervezése. A tangazdaság 1951-ben – több gazdaság egyesítése útján – alakult ki Soroksáron, majd az 1953-ban létesített szigetcsépi tangazdasággal vonták össze 1961-ben. 1962-ben újabb egyesülés következett a Taksonyi Állami Gazdasággal és néhány Budapest környéki üzemrésszel. Ekkor a tangazdaság összes területe közel 6000 katasztrális hold volt.
 
1964. január 1-jével a 77174/1963. számú Utasítás alapján a Földművelésügyi Miniszter az említett tangazdaságból történő leválasztással létrehozta a mai Kísérleti Üzem és Tangazdaság közvetlen jogelődjét.
 
A legfontosabb feladatok kezdettől fogva: a hallgatók korszerű gyakorlati képzése, a kertészeti kutatás segítése, szaktanácsadás és tanfolyamok szervezése valamint az eredményes termelési tevékenység.
 
A Tangazdaság a Kertészeti Egyetemen a rektor felügyelete alatt működött. 2000-ben a Szent István Egyetem-i integrációval egy időben a Kertészettudományi Kar önálló elszámolású szervezeti egysége lett.
 
Ezt követően, egy újabb egyetemi átszervezés után 2003-tól a Kertészettudományi Kar és vele a Tangazdaság is a Budapesti Corvinus Egyetemhez került.
 
2016. január 01-től pedig újra a Szent István Egyetem részeként működik tovább. Jelenlegi megnevezésünk: Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar, Kísérleti Üzem és Tangazdaság.
 
A Tangazdaság telephelye Budapest XXIII. kerületében, Pestszentimre és Soroksár határán (soroksári közigazgatási területként) található.

magyar