A Kísérleti Üzem és Tangazdaság bemutatása

Feladatunk
A Kísérleti Üzem és Tangazdaság a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar szervezeti egysége.
Elsődleges feladata a Kar oktatási és kutatási helyének biztosítása, a kertészeti gyakorlat népszerűsítése, a növényi génbanki forrás fenntartása, a saját bevételt célzó termelési tevékenységek keresése és kivitelezése.
 
Területi elhelyezkedés
A Kísérleti Üzem és Tangazdaság Budapest határában, Soroksáron közel 190 hektár területen gazdálkodik. Üzemünkben biztosítjuk a Kar kertészeti oktatásának gyakorlati hátterét és a kutatási feladatok egy része is ezeken a területeken zajlik. Ennek megfelelően az Üzem nyolc fő ágazatra osztható fel, melyek az alábbiak:

  • Dísznövénytermesztési Ágazat: 25 ha
  • Gyümölcstermesztési Ágazat: 14 ha
  • Gyógynövénytermesztési Ágazat: 6 ha
  • Növénynemesítési Ágazat: 10 ha
  • Faiskolai Termesztés Ágazat: 5 ha
  • Ökológiai Gazdálkodás Ágazat: 17 ha
  • Zöldségtermesztési Ágazat: 2 ha
  • Központi termelés (szántó és gyümölcsös): 60 ha

A fennmaradó közel 50ha területen erdő, utak, gazdasági épületek, műhely és egyéb kiszolgáló egységek találhatóak. Ezek a területek központi fenntartásban vannak.
 
A Tangazdaság éghajlati és talajtani jellemzői
A Tangazdaság területeinek évi átlagos napfénytartalma az országos átlaghoz képest bőségesnek tekinthető (évi 2014 óra). Jellemző a nagymértékű kisugárzás, ami az átmeneti évszakokban talaj menti fagyveszélyt jelenthet. A hőmérséklet napi és évi ingadozása is jelentős. A csapadék kevésnek mondható (átlagosan évi 500 mm), amely egyenlőtlenül oszlik meg, az aszályosság oka különösen a júliusi és augusztusi csapadék csekély voltában rejlik. A legtöbb csapadék május-júniusban esik. Az uralkodó szélirány általában ÉNy-i.
Az utóbbi években az időjárás szélsőségessége fokozódott. A 2009 és 2010-es években a nagy mennyiségű csapadék már károsította a kertészeti kultúrákat és természetesen a jövedelmezőségük is csökken. (Pl.: cseresznye/meggy repedés, gabonadőlés, tartósan vízzel borított vagy magas talajvízállású területek, gyökérfulladás, növényvédelem kényszerű elmaradása vagy késedelmes elvégzése, nem időszerű aratás és szüretelés). 2013 és 2016 között pedig a kora tavaszi fagyok okoztak esetenként közel 100%-os terméskiesést.
A terület a Duna öntésterületén helyezkedik el, így a talajok nagy része a Duna meszes homokhordalékán képződött. A kistáj talajtípusai minőség szerint váltakozva a magasabban fekvő területeken homokon kialakult barna erdőtalajok (rozsdabarna erdőtalaj), lefelé haladva gyengén humuszos homoktalajok és öntéstalajok. A mélyebb fekvésű horpadásokban, árkokban lápos réti talajok fordulnak elő.
 
Elérhetőségeink:
Név: Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Kísérleti Üzem és Tangazdaság
Rövid név: SZIE KETK Kísérleti Üzem és Tangazdaság
Cím: 1238 Budapest, Túri István út 2.
Postacím: 1738 Budapest, Pf. 18.
tel: 1-286-0303
fax: 1-287-2433
email: kiserletiuzem(kukac)kertk.szie.hu
közösségi oldal: www.facebook.hu/kiserletiuzem
 

magyar