Ökológiai Gazdálkodás Ágazat

Ökológiai Gazdálkodás Ágazat

 

Az Ökológiai Gazdálkodás Ágazat a Kísérleti Üzem és Tangazdaság déli részén található, területe megközelítőleg 17 hektár, melyen 1997 óta biogazdálkodás folyik.

A gazdaságban 12 hektáron gondozzuk a kertészeti kísérletek növénykultúráit és állítunk elő terményeket, a fennmaradó területen rekultivációs gyepet, mezővédő sövény-és erdősávokat tartunk fenn. Ezek a nem termelő állományok a biodiverzitás növelésében játszanak fontos szerepet, élő-és táplálkozóhelyet biztosítanak számos hasznos állatfajnak a levéltetveket gyérítő zengőlegyektől a ragadozó kisemlősökig. A mezővédő sövénysávban sűrű, tövises cserjék, az erdősávban mesterséges madároduk nyújtanak az itt élő énekesmadaraknak változatos fészkelőhelyet.

Elsődleges feladatunk az Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszéken folyó oktató-és kutatómunka kertészeti gyakorlati hátterének biztosítása. Az Ágazatban a szakdolgozatot készítő BSc, MSc hallgatók és doktoranduszok végzik kísérleteiket. Az itt gondozott kísérleti állományok változatossága tükrözi az ökológiai gazdálkodás sokszínűségét is.

 

A kísérleti állományok fenntartása mellett az Ökológiai Gazdálkodás Ágazat szálas-és szemestakarmányokat, zöldségféléket, gyógy-és fűszernövényeket valamint szamócát is termeszt értékesítésre. Az öntözés csepegtető öntözőberendezéssel történik. A szamócát bakhátas és síktermesztési technológiában telepítettük, a bakhátakat különféle takaróanyagokkal (fekete és színes fóliák, gabonaszalma) borítjuk. Síktermesztésű szamócáink talaját szalmamulccsal védjük a  gyomosodástól. A szántóföldi- és zöldségkultúrák termőterületének mérete a terveknek, igényeknek és a vetésforgó szabályainak megfelelően változik.

Vevőink és látogatóink többsége a környező kerületek és közeli települések lakosai és egyetemi kollégáink közül kerül ki. Vásárlóink értékelik ellenőrzött és tanúsított bioterményeink kedvező ár-érték arányát, minőségét.

 

Tervezett termékeink (2018):

Palánták: paradicsom (tájfajták, kereskedelmi fajták), paprika (édes, erős, fűszer), kínai kel, leveles kel, mángold, kígyóuborka, brokkoli, karfiol, bazsalikom (citromillatú, fahéjillatú, genovai), izsóp, kakukkfű, oregánó

Szálas-és szemestakarmányok: rozs, tritikálé, lucerna-, füves lucerna-, széna kisbála, gabonaszalma kisbála

Zöldségfélék: hónapos retek, saláta, mángold, rukkola, vöröshagyma (új, főző, tárolási), fokhagyma, zöldborsó, cukorborsó, zöldbab, szárazbab, cukkini, sütőtök, szárzeller, gumós zeller, sárgarépa, petrezselyemgyökér, leveles kel, kínai kel, brokkoli, karfiol, karalábé, csemegekukorica, paradicsom (tájfajták, kereskedelmi fajták), paprika (édes, erős, fűszer)

Gyümölcs: szamóca – vegyes fajtakínálatban

Gyógy-és fűszernövények frissen, csokros és kilós kiszerelésben: levendula, bazsalikom, tárkony, orvosi zsálya, oregánó, kakukkfű, borsikafű, izsóp

 

Az Ökológiai Gazdálkodás Ágazat nyitott a biogazdálkodás gyakorlati fogásai iránt érdeklődő, az egészséges életmódot és táplálkozást előnyben részesítő látogatók, iskolai csoportok, bevásárló közösségek előtt.

magyar