Növénynemesítési Ágazat

Növénynemesítési Ágazat
A Tanszék jelenleg a kajszi nemesítésére koncentrál, emiatt ennek a fajnak a fajtagyűjteménye és a nemesítésből származó formáknak a száma a legjelentősebb. A felújítás alatt álló kajszi génbanki gyűjteményben több mint 250 fajta található. A gyűjtemény jellegzetessége a kelet-európai és ázsiai taxonok jelentős száma. Ezeknek a genotípusoknak a felhasználásával módunk van széleskörű genetikai kutatások – pl. S-genotípus, fagytűrés biokémiai háttere stb. – folytatására kajszinál. Gyűjteményen kívül több száz hibridmagonc és az egyszeri szelekción átesett hibridoltvány áll vizsgálat alatt.
A telepen folytatott kajszi nemesítés fő irányai: érési szezon meghosszabbítása korán és későn érő fajtákkal, virágrügyek fagytűrésének fokozása, különleges minőségi paraméterek elérése (keménység, antioxidáns tartalom).
 A Kísérleti Üzemben fenntartott növényanyaggal a következő kutatásokat végzik: a nemesítési alapanyagok biztosítása, a nemesítési programokból származó hibridek értékelése, a genetikai kutatások bázisának biztosítása és génbanki tevékenység.

Undefined