Gyógynövénytermesztési Ágazat

Gyógynövénytermesztési Ágazat
A Gyógynövénytermesztési Ágazatban a korszerű, alacsony alkaloid (morfin) tartalmú fajták nemesítésén túl étkezési mákot is rendszeresen termesztünk. Alkalomszerűen gyógynövények herbáját is megtermesztik szántóföldi keretek között a dolgozók. Rendszeresen állítunk elő mustárt, édesköményt, valamint levendula szaporítóanyagot az ágazatban.
A Gyógy- és Aromanövények Tanszék soroksári kísérleti telepe
A tanszék irányítása alatt működő soroksári Gyógynövény-termesztési Kísérleti Telep jelenti a szakmai hátteret az oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenység mellett a szaktanácsadási tevékenység számára is. Az ágazat 4 ha öntözött területtel (csepegtető és esőztető öntöző berendezésekkel), szabadföldi és mag-génbankkal, termesztő létesítményekkel (üveg- és fóliaház), munkagépekkel és kísérleti- és félüzemi feldolgozó berendezésekkel rendelkezik.
A kísérleti telepen működtetett speciális gyógy- és aromanövény génbank országos jelentőségű funkciót lát el. Jelenleg 1297 magtétel, 439 élő növényállomány és 35 fás szárú gyógynövényfaj megőrzése, fenntartása folyik. Évente 45-50 tétel felszaporítását és leíró vizsgálatát végezzük el.  A Kísérleti Telep a nappali és levelező hallgatók részére folyamatosan biztosítja a gyakorlati ismeretek megszerzéséhez szükséges háttérismereteket. A termelők részére szaktanácsadási lehetőséget biztosítunk.
A jelenleg folyó és következő évre áthúzódó kutatási témákból, - melyek hátterét a Kísérleti Telep eszközrendszere jelent - kiemelést érdemelnek az alábbiak:
Alapkutatások:

  • génmegőrzés: fenntartás, kitermesztés, leíró vizsgálatok, felszaporítások, metodika fejlesztése
  • vadon termő gyógynövények kémiai diverzitásának feltárása (pl.: szurokfű, kakukkfű, aranyvessző)
  • élettani jellegű munkák: szabadföldi stressz vizsgálatok, biokémiai markerek kutatása (pl.: szárazság- és fagytűrés hátterének vizsgálata)
  • a nemesítést megalapozó öröklődési vizsgálatok, környezeti hatások tesztelése (pl.: kamilla és mák hatóanyagai)

 Alkalmazott, gyakorlat-orientált kutatások:

  • fajtanemesítés azon gyógynövényekből, amelyre piaci kereslet mutatkozik vagy mint Hungarikum kiemelt jelentőségűek
  • korábbi években nemesített és államilag elismert gyógy- és aromanövény fajták fenntartó nemesítése, szuperelit előállítás, fajtajavítás (pl.: édeskömény, mák szöszös ökörfarkkóró, majoránna, borsos menta)

Termesztéstechnológia fejlesztése:

  • a vetőmagcsírázást, kelését befolyásoló tényezők vizsgálata
  • a betakarítás optimális idejének meghatározása a hatóanyag felhalmozódás nyomon követése (pl.: zsálya, bazsalikom, izsóp, lestyán)
  • tápanyagellátási tartamkísérletek, kiemelten a káliumellátás témakörében

A kísérleti munkák pénzügyi hátterét OTKA, GOP pályázatok, ipari partnerek (Alkaloida Zrt.,K+S Kali GmbH, Herbária Rt.) illetve egyéb egyetemi és tanszéki források biztosítják.
 

magyar