Faiskolai Termesztés Ágazat

Faiskolai Termesztés Ágazat
 
Az 1950-es évek elejétől kapott faiskolai engedélyt az egykori Gyümölcstermesztési és faiskolai ágazat, azóta folyamatosan állítunk elő gyümölcsfa csemetéket. Telepünkről szemzőhajtást és oltóvesszőt is értékesítünk.
Választékunkban versenyképes magyar és külföldi nemesítésű fajták is megtalálhatók. Igyekszünk a termesztők és az egyéni vásárlók igényeit is messzemenően kielégíteni, ezért a szabadgyökerű oltványok mellett nagyobb mennyiségű konténeres fát állítunk elő.
A faiskolában többféle kísérlet zajlik, amelyek a fajták, fajok gyökeresedésére, gyökérelágazódási hajlamának fokozására vonatkoznak. Kísérletek folynak a faiskolai oltványok koronásodásának elősegítése érdekében is.
 A magyar faiskolák kínálatában viszonylag szerény alanyválaszték a jellemző. Ez Európában már régóta másképp van, ezért a faiskolában évtizedek óta kísérletezünk a legkülönfélébb Európai és amerikai vegetatívan szaporított klónalanyokkal (GF 655/2, Marianna 8/1,GF 677)
Kipróbálásra kerültek és kiválóan vizsgáztak különböző vadkörte magonc alanyok is (P. caucasica; P.betulaefolia). Ismert, de kevésbé elterjedt a GF 677 őszibarack alany, melyen kiváló növekedési erélyű, bőtermő fák állíthatók elő.
 Meg kell említeni a sajmeggy magonc alanyokat, amelyek nemesítése, szelektálása évtizedek óta Soroksáron zajlik. Legkiválóbb tulajdonságokkal bírnak a Magyar, a Bogdány és az SL 64 fajták.
Az aktuális gyümölcsfaiskolai árlistánkat a Termékeink oldalunkról tölthetik le.

magyar